Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο χρόνια Κρίσης.

του Γιάνη Βαρουφάκη / http://www.protagon.gr/
Δώδεκα κόμμα τρία εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα φραγκοδίφραγκα κατάφερε να μαζέψει ο οίκος Sotheby's της Νέα Υόρκης το περασμένο Σάββατο στην σημαδιακή δημοπρασία των 142 έργων τέχνης που κοσμούσαν τα γραφεία της Lehman Brothers πριν την κατάρρευσή της ακριβώς δύο χρόνια πριν. Μπορεί τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν υπέρ των δανειστών της Lehman να μην ήταν παρά ψίχουλα μπροστά στο τσουνάμι των τρισεκατομμυρίων χρέους που δημιούργησε ο σεισμός του 2008, έχουν όμως συμβολική αξία. Θυμίζουν πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια στα οποία στρογγυλοκάθεται η εξουσία του χρήματος και πόσο θλιβερά μπορεί να αποδειχθούν τα σύμβολά της.

Έχει γίνει συνήθεια να ταυτίζουμε την Κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman, της επενδυτικής τράπεζας που επέζησε για 148 χρόνια, που δεν πτοήθηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο παγκόσμιους πολέμους, από το Κραχ του 1929, για να μην αναφέρω τις 14 άλλες κρίσεις που έπληξαν την Wall Street συνολικά. Αν και η Κρίση του 2008 δεν ξεκίνησε από την Lehman, η κατάρρευσή της ταρακούνησε τον κόσμο ολόκληρο, τον ανάγκασε να αποδεχθεί ότι η μεταπολεμική εποχή είχε τελειώσει και μια νέα περίοδος γενικευμένης ανασφάλειας την είχε διαδεχθεί. Αφήνοντας τη Lehman να πεθάνει κυριολεκτικά εν μία νυκτί, η Αμερικανική κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή στην "ηρωική" εποχή, τότε που η πίστη στην σοφία των αγορών και στην ανίκητη ισχύ της Wall Street, είχε φτάσει να συναγωνίζεται την πίστη στους νόμους της βαρύτητας και στην δύναμη του Ορθού Λόγου.

Oλοκληρο το αρθρο εδω: http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3933&reftab=61&t=%CE%94%CF%8D%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου