Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δράμα δίχως τέλος.

Το νέο τελεσίγραφο της τρόικας φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στη λήψη σκληρών αποφάσεων που θα αλλάξουν το κοινωνικό τοπίο, ενώ δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις, οδηγώντας πιθανότατα σε εκλογές, αφού ο Α. Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.


Όπως εξηγούσε στο protagon κυβερνητική πηγή, η ένταση των εξελίξεων είναι τόσο ισχυρή που ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απειλήσει τον πρωθυπουργό με παραίτηση, αν δεν ματαίωνε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως και τελικά έγινε. Μάλιστα το κλίμα που συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας από τους ομολόγους του στην Ευρώπη ήταν τόσο απαξιωτικό που έφτασε στα όρια του εξευτελισμού. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν προχωρεί σε περιορισμό δαπανών και εκτιμούν ότι τα εισπρακτικά μέτρα, όπως το τέλος ακινήτων, θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία σε συνθήκες ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που απαιτούνται είναι:
•Απομάκρυνση όλων των συμβασιούχων από το δημόσιο.

•Απολύσεις 60.000 ατόμων ως το τέλος της χρονιάς, άλλες τόσες το 2012 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες 80.000 απολύσεις στο τέλος της χρονιάς.

•Κατάργηση όλων των συντάξεων που χορηγούνται κάτω από τα 55 έτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα διακοπεί η καταβολή τους.

Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον Α. Σαμαρά, τότε ο πρωθυπουργός έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ανατροπής της κυβέρνησης από τους βουλευτές του, είτε να πάει σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη όπου θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8858

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου