Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Γιουχα και φασκελα στους Βουλευτες.


Μαζικότατη είναι και η σημερινή συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στην πλ. Συντάγματος. Τουλάχιστον 50.000 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προκαθορισμένου ραντεβού- για έβδομη ημέρα- για τις 18:00. Βέβαια, χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και των Πανεπιστημιακών που έσπευσαν στο Σύνταγμα, ανέβασαν κατακόρυφα τον αριθμό των διαδηλωτών.


Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ οι «Αγανακτισμένοι» προχώρησαν στον αποκλεισμό όλων των εισόδων και εξόδων που βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Στην κεντρική είσοδο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, τα πνεύματα ήταν οξυμένα, καθώς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε πλήθος συγκεντρωμένων που φωνάζουν συνθήματα κατά της Βουλής και των βουλευτών.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά από τους διαδηλωτές για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη εισβολή στο κτίριο της Βουλής, από το οποίο δεν μπορούν να αποχωρήσουν βουλευτές και εργαζόμενοι.

Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει αξιωματικοί της αστυνομίας με τους πλέον ψύχραιμους από τους διαδηλωτές, προκειμένου να πειστούν να αποχωρήσουν, δεν είχαν αποδώσει, καθώς οι συγκεντρωμένοι ήταν ανυποχώρητοι.
Τελικά, αργά το βράδυ φυγαδεύτηκαν και οι τελευταίοι.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=320895&cid=4

Λύθηκε τελικά, την Τρίτη αργά το βράδυ, η «κατάσταση πολιορκίας» από «Αγανακτισμένους πολίτες» που είχαν αποκλείσει τις εισόδους και τις εξόδους στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου της Εθνικής Αντιπροσωπείας.


Βουλευτές, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι που είχαν αποκλειστεί στη Βουλή κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσω διαδρόμου από κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Έξω από τις εισόδους του Κοινοβουλίου παραμένουν αγανακτισμένοι διαδηλωτές που φωνάζουν "έξω οι κλέφτες".
http://www.skai.gr/news/greece/article/170979/evdomi-imera-aganaktisis/

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται απόψε περισσότεροι από 50.000 πολίτες. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η διαδήλωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα έγινε ένα με την εκδήλωση κατά του μνημονίου και το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε απόψε στα Προπύλαια.


Πλήθος κόσμου κατηφόρισε την Πανεπιστημίου και κατέκλυσε τους γύρω δρόμους. Η συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα του Θεοδωράκη ήταν εντυπωσιακή και ουσιαστικά με το πήγαινε - έλα των πολιτών στην Πανεπιστημίου, η συγκέντρωση των Προπυλαίων και η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα έχουν γίνει ένα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να αποχωρεί σταδιακά ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων από την πλατεία Συντάγματος σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων 7 ημερών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν. Από τις 5.30 το απόγευμα 12.000 «Αγανακτισμένοι Ελληνες» είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια διεξήχθη ομιλία με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνη όπου ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης και οι καθηγητές, Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Με μια 20λεπτη ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης ξεσήκωσε ρίγη ενθουσιασμού στους περίπου 12.000 Αθηναίους που είχαν κατακλείσει τα Προπύλαια με σκοπό να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με αυτή του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και των καθηγητών πανεπιστημίου που ζήτησαν τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού απέναντι στη σκλαβιά του Μνημονίου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδώντας το «Ένα το χελιδόνι», είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους έτσι ώστε αυτή την ύστατη στιγμή να σώσουμε την πατρίδα από το επιχειρούμενο ξεπούλημα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε χωρίς την λαϊκή εντολή στην υπογραφή του Μνημονίου, πράξη την οποία ζήτησε από τον ίδιο τον λαό να ακυρώσει με την διαμαρτυρία του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μαζευτούμε 2 εκατ. Έλληνες και φυσήξουμε θα φύγουν από εδώ».

«Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα», απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στο κάλεσμα του Μίκη. Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ένα λαϊκό ξεσηκωμό, ζητώντας μια ειρηνική επανάσταση που θα ανατρέψει το υπάρχον αρρωστημένο πολιτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να χαιρετήσει το νεανικό σκίρτημα των αγανακτισμένων του Συντάγματος το οποίο χαρακτήρισε «γνήσια λαϊκή αντίδραση».

Με τη λήξη της ομιλίας οι συγκεντρωμένοι των Προπυλαίων προσήλθαν στην πλατεία Συντάγματος όπου και ενώθηκαν με τους ήδη συγκεντρωμένους οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασαν τις 50.000.

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν και τις δύο βασικές εισόδους από την Αμαλίας και την Βασιλίσσης Σοφίας και πετούσαν νεράντζια, μπουκάλια και πέτρες σε κάθε αυτοκίνητο που έμπαινε στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Η αστυνομία είχε παρατάξει τις κλούβες σε σχήμα Π για να διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή των βουλευτών που θα παρίστατο στην ολομέλεια της Βουλής.

Την 1η Ιουνίου όγδοη και πανευρωπαϊκή μέρα των συγκεντρώσεων το protothema.gr θα καλύππει με ζωντανό video και live chat τις εξελίξεις μπροστά από το κοινουβούλιο.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=125447

Τεταμένη ατμόσφαιρα επικράτησε πριν από λίγο έξω από τη Βουλή όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν ομάδα περίπου 200 ατόμων από τους συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ομάδα αυτή φώναζε έντονα συνθήματα, ενώ κάποια στιγμή ορισμένοι εκτόξευσαν κουτάκια αναψυκτικών. Τότε οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος τους με σκοπό να «ηρεμήσουν τα πνεύματα». Τελικά, και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, το περιστατικό έληξε εκεί.

Ωστόσο, στη συνέχεια, και όταν οι συγκεντωμενοι διαπίστωσαν ότι μέσα στην Βουλή βρίσκονται ακόμα βουλευτές, άρχισαν να φωνάζουν "κλέφτες, κλέφτες, πάρτε πίσω το μνημόνιο" και "αίσχος, αίσχος", κραδαίνοντας κρεμάλες και κλείνοντας ταυτόχρονα την έξοδο της Βουλής, μην αφήνοντας τους βουλευτές να βγουν από το κτίριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 20 βουλευτές φυγαδεύτηκαν μέσα από τον Εθνικό Κήπο, εν μέσω αστυνομικού κλοιού, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλησαν να φύγουν παρά μόνο από την κανονική έξοδο.


Εντωμεταξύ, έξω από την Βουλή βρίσκονται παραταγμένες 12 κλούβες, αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα των συγκεντρώσεων. Επιπλέον, κατά πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν ρητές εντολές να μην επέμβουν δυναμικά σε περίπτωση εντάσεων αλλά αντίθετα να προσπαθούν να ηρεμούν τα πνεύματα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=280360

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου