Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σαραντη Βοιωτιας,μια μερα μετα....


Η Υλίκη και ο Μαραθώνας θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση της πρωτεύουσας για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η σοβαρή βλάβη στον αγωγό που μεταφέρει νερό από τον Μόρνο και τον Εύηνο. Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, στην τοποθεσία Αετορράχη, ανάμεσα στον Πρόδρομο και το Σαράντι Βοιωτίας, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στα τοιχία του καναλιού του Μόρνου σε μήκος 100 μέτρων, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η μεγαλύτερη ζημιά αφορά τμήμα μήκους 30 μέτρων στα τοιχία του καναλιού, που έχει «εξαφανιστεί» λόγω κατολίσθησης του εδάφους, ενώ μικρότερης κλίμακας φθορές εντοπίστηκαν και σε άλλα 70 μέτρα. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ έχουν ξεκινήσει από χθες τις εργασίες στο σημείο της κατολίσθησης. Η προσωρινή λύση προβλέπει την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 7-10 ημέρες και με «μπάι πας» θα εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες νερού από τον Μόρνο στο σύστημα υδροδότησης. Θα δρομολογηθούν παράλληλα οι διαδικασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πρόβλημα κατολισθήσεων, λόγω σύστασης των εδαφών. Μάλιστα πριν από μια 15ετία είχαν σημειωθεί ανάλογες κατολισθήσεις, που τότε είχαν αποδώσει

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ με ειδικούς για να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξετάζεται η αποκατάσταση του τοιχίου εφόσον όμως το αντέχει το υπέδαφος ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αναγκαία η κατασκευή νέου καναλιού σε μήκος τουλάχιστον 100 μέτρων.




Το υδροδοτικό σύστημα, με φράγμα και κανάλια μήκους 192 χλμ. που εξασφαλίζει νερό από τον Μόρνο, κατασκευάστηκε την περίοδο 1969-78 και είχε σημαδευτεί από πολλές κακοτεχνίες, κυρίως στις σήραγγες του Κιθαιρώνα και της Γκιώνας. Το 1994, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία η πρωτεύουσα δοκιμάστηκε από τη λειψυδρία, τέθηκε σε λειτουργία το φράγμα του Ευήνου. Σήμερα, λόγω και των μεγάλων βροχοπτώσεων του υδρολογικού έτους, στους τέσσερις ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν πάνω από ένα δισ. κυβικά νερού.
http://lamiastar.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου