Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ψώνια με 5 ευρώ στην τσέπη.


Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, οδηγούν με ακρίβεια όλο και περισσότερους πολίτες στη φτώχεια. Φοιτητές, συνταξιούχοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, παλεύουν καθημερινά για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες αλλά και για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα της επόμενης μέρας


Ο αγώνας αυτός όμως φαίνεται να είναι άνισος. Από τη μία πλευρά οι αυξήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, και από την άλλη οι μειώσεις μισθών και η ανεργία, γονατίζουν τους Έλληνες.
Το ρεπορτάζ της zougla.gr, δείχνει πως αποτέλεσμα όλων αυτών των ξαφνικών καθημερινών αλλαγών στην κοινωνική ζωή, είναι να συναντά κανείς πολίτες που έχουν στην τσέπη από 2,5 μέχρι και 20 ευρώ για να περάσουν την ημέρα τους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να περάσουν περισσότερες από μία ημέρες.

Στο super market για ψώνια με 5 ευρώ
Πολύς κόσμος, αλλά λίγα ψώνια. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφει ο φακός της zougla.gr. σε κεντρικά super market. Πολίτες που μπαίνουν να ψωνίσουν με 5 ευρώ στην τσέπη και άλλοι με λίστες για να μην ξεφύγουν από τον προϋπολογισμό των 15 και 30 ευρώ. Κανέναν πια δεν φαίνεται να τον απασχολεί η ποιότητα. Όλοι ενδιαφέρονται για την τιμή. « Eίναι ακριβό δεν το παίρνω, είναι φθηνό...αν μου φτάνουν τα χρήματα θα το πάρω», εξηγούν.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και διαφόρων κοινωνικών τάξεων, βγαίνουν από τα καταστήματα με σκυμμένο κεφάλι. Κάποιοι ξέρουν πως έβγαλαν την ημέρα ενώ κάποιοι άλλοι ξέρουν ότι με τα λιγοστά που πήραν θα πρέπει να περάσουν ακόμα και την εβδομάδα.

Η γιαγιά σκέφτεται ότι πρέπει να μαγειρέψει στα εγγόνια της, ενώ η μάνα στα παιδιά της. Αυτοί που είναι μόνοι τους αγοράζουν λιτά για το καθημερινό τους πιάτο.
«Δεν υπάρχουν πια οι εποχές που ψωνίζαμε με μεράκι και γεμίζαμε το καρότσι. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό», προσθέτουν στο φακό της zougla.gr.

Με «βερεσέ» στα μπακάλικα της γειτονιάς

Τα μπακάλικα της γειτονιάς, αν και πιο φιλόξενα από τα χαώδη πολυκαταστήματα, κρύβουν την δικιά τους μιζέρια. Οι καταστηματάρχες του είδους κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους μέχρι και 50%, ενώ όπως εξηγούν έχουν ανοίξει για καλά τα μπλοκάκια τους και γράφουν βερεσέ. Αν δεν το κάνουν, θα κλείσουν πιο γρήγορα. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο, όλο και κάτι θα εισπράξουν.

Ο κ. Γιώργος, 30 χρόνια μπακάλης, άνοιξε στο φακό της zougla.gr το μπλοκάκι που έχει δίπλα στο ταμείο. « Εδώ κρύβονται χιλιάδες ευρώ», αναφέρει. « Ξέρω ότι μπορεί να μην τα εισπράξω ποτέ αλλά έχω πελάτες που έρχονται χρόνια και τους βλέπω τώρα να μη έχουν να με πληρώσουν».
Εκεί συναντήσαμε τον κ. Γιάννη, συνταξιούχο, ο οποίος είναι γραμμένος στο μπλοκάκι του βερεσέ. « Έχω πάνω μου όλα κι όλα 10 ευρώ για να περάσω σήμερα. Θα πάρω λίγες ελιές και λίγο ψωμί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Φθηνά φασόλια αντί για ποικιλία στα καφενεία

«Ούζο με φασόλια μαυρομάτικα για οικονομία», δείχνει ο κ. Στέλιος, ιερέας της περιοχής και θαμώνας σε καφενείο. « Όλοι είναι σφιχτοί, το ίδιο κι εμείς» προσθέτει.
Παράλληλα, δίπλα του μαζεμένοι κι άλλοι γείτονες του, μοναδική τους συζήτηση για να περάσει η ώρα, το πρόβλημα με την οικονομική κρίση. Βάζει το χέρι στην τσέπη και μας δείχνει 4 ευρώ « Αυτά μου έμειναν για σήμερα».

Κυκλοφορούν με 2,5 και 4 ευρώ στις τσέπες
Αν και η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, θα πίστευε κανείς ότι το να κυκλοφορεί κάποιος με λίγα χρήματα είναι μια καλή λύση. Το ρεπορτάζ όμως δείχνει το αντίθετο. « Λεφτά δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν δεν τα βλέπουμε».

Για πρώτη φορά, η zougla.gr, ρώτησε τους πολίτες να μας δείξουν πραγματικά με πόσα χρήματα κυκλοφορούν και με πόσα περνούν την ημέρα τους. Το αποτέλεσμα ακούγεται αν μη τι άλλο εξευτελιστικό. Εν έτη 2011 στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που μας έδειξαν 2,5, 4, 8, 10 και 20 ευρώ. Πολίτες πέραν κάθε υποψίας που δεν θα περίμενε κανείς από την εμφάνισή τους και από το ντύσιμό τους ότι η τσέπη τους προδίδει. Ακόμα τους ρωτήσαμε και για την πρόσφατη αύξηση των εισιτηρίων και οι απαντήσεις που δίνουν μόνο θετικές δεν είναι.

Χρήστος Μαζάνης - Σωτήρης Σκουλούδης
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=260475&cid=23




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου