Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μια σακούλα αποδείξεις.

του Κώστα Γιαννακίδη / http://www.protagon.gr/

Η εκλογίκευση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι πάντα θεμιτή και συμβατή με την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης. Οταν με εισόδημα 70.000 ευρώ μπορείς να δικαιολογήσεις αυτοκίνητο, σκάφος και ελικόπτερο γίνεται σαφές ότι τα τεκμήρια αντέχουν επιπλέον φόρτωμα με χιλιάρικα. Εκεί που η λογική αρχίζει και το συζητάει με τον Εφορο είναι στην εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων. Υποθέτω θα το εντοπίσατε στα σχετικά ρεπορτάζ. Οσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εντύπως, υποχρεούνται να προσκομίσουν τις αποδείξεις αγορών σε κλειστό φάκελο. Οι υπόλοιποι, που επιλέγουμε τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα τις κρατήσουμε στο σπίτι. Τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε τις εικόνες. Ενας φορολογούμενος υποβάλλει τη δήλωση του αυτοπροσώπως στην Εφορία. Και έχει μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας 8.000 ευρώ. Πιστέψτε με, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, αυτές οι αποδείξεις δεν κλείνονται σε φάκελο. Αυτές οι αποδείξεις θέλουν μαύρη σακούλα σκουπιδιών, εκτός και αν τις διπλώσετε σχολαστικά και τις μετατρέψετε σε δεσμίδες με λαστιχάκι.


Εμείς υποθέτουμε ότι ο φορολογούμενος μας είναι επιμελής. Καταθέτει αποδείξεις σε δεσμίδες αν και η νομοθεσία δεν αναφέρει κάτι σχετικό. Θεωρητικά μπορείς να εμφανιστείς στην Εφορία, να πετάξεις τη σακούλα επάνω στο γραφείο και εκτός από τη φορολογική δήλωση να τους αφήσεις και δύο λέξεις: «μετρήστε τις». Και τώρα η υπόθεση μας αποκτά πρακτική διάσταση. Λογικά οι Εφορίες θα γεμίσουν με φακέλους και σακούλες. Αποδείξεις παντού. Εκεί που κάποτε είχαν τα μεγάλα μαύρα βιβλία, τώρα θα τοποθετήσουν τις σακούλες και τους φακέλους με τις αποδείξεις. Υπάρχει περίπτωση να μετρήσει κανείς αποδείξεις και να αθροίσει ποσά; Ειλικρινά, πιστεύετε ότι θα υπάρξει ο υπάλληλος που, παρουσία του φορολογουμένου, θα μετρήσει τις αποδείξεις προκειμένου να επαληθεύσει το αφορολόγητο; Δύσκολο ως απίθανο.

Ας δούμε όμως και την άλλη περίπτωση. Η δήλωση κατατίθεται ηλεκτρονικά και ο φορολογούμενος υποχρεούται σε φύλαξη των αποδείξεων στο σπίτι. Ακούγεται πιο λογικό. Η Εφορία θα μπορεί να τον καλέσει για έλεγχο. Και εμείς υποθέτουμε ότι ο φορολογούμενος είπε ψέματα. Δήλωσε αποδείξεις αξίας 12.000 ευρώ, αλλά στα χέρια του έχει αποδείξεις με αξία μικρότερη των 8.000 ευρώ. Πως θα προσέλθει στην Εφορία; Απλό. Θα πάρει από τη σακούλα του φίλου του. Και αν καλέσουν και τον φίλο του; Ε, θα πάρει και αυτός από άλλη σακούλα. Στο τέλος της χρονιάς όλοι έχουμε καταλάβει ότι η συγκέντρωση αποδείξεων είναι ένα αφελές παιδικό παιχνίδι. Ο αξιόπιστος έλεγχος είναι ανέφικτος, στην καλύτερη περίπτωση να γίνει μία εκτίμηση με το μάτι. Και αν την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου κινητοποίησε κάπως τους φορολογούμενους, τη δεύτερη χρονιά θα ακυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ΦΠΑ. Γιατί να πάρεις απόδειξη όταν κάθε μέρα στην αγορά έχει...εκπτώσεις ως και 23%;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου