Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Oι τελευταίες ημέρες τους;

Μάνος Λαμπράκης  / http://www.mediasoup.gr/node/21798

Στις 100 ημέρες που ακολουθούν, μέχρι τα μέσα περίπου του μηνός Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη με τον πιο προκλητικό και άχαρο τρόπο να εγκαταλείψει την ρευστότητα της κοινωνικής πολιτικής και να επιβάλει μια σειρά απόλυτων μέτρων, που αν τα ΜΜΕ του εξωτερικού δεν πάσχουν από τον ίδιο αποπροσανατολιστικό οίστρο με τα αντίστοιχα ελληνικά, καταγράφουν ότι θα οδηγηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ενωμένης νομισματικά Ευρώπης μια χώρα του ευρωπαϊκού άξονα στην ελεγχόμενη χρεωκοπία με υποτιμημένο κατά 30% νόμισμα.


Μέσα Φεβρουαρίου λοιπόν, το παραδαρμένο δημόσιο, θα είναι πλέον αναγκασμένο να προβεί σε μια εξαιρετικά μαύρη και ματαιωμένη κίνηση παροπλισμού μεγάλου μέρους του εργατικού της δυναμικού.

Η αλήθεια είναι κοντά. Δεν μπορεί να συντηρεί το ελληνικό κράτος, με μανιοκαταδιωκτικά κομματικά κλισεδάκια, τέτοιον αριθμό υπαλλήλων.

Και παράλληλα, δεν επιτρέπεται να υπολειτουργούν υπηρεσίες του κράτους με μεγάλο μέρος εργατών - πολιτών να βρίσκεται εργασιακά παροπλισμένο έχοντας ωστόσο επιτυχεί σε μια σειρά νόμιμων κρατικών διαγωνισμών.

Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, απασχολεί πλειάδα άχρηστων υπαλλήλων, αποφοίτων Λυκείου, με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1400 ευρώ – οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα παρουσιάζονται με βάρδιες στις υπηρεσίες τους για 3 ώρες ημερησίως – και από την άλλη υπάρχει ένα σοβαρό σώμα επιστημόνων με διαδακτορικά που έχει επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και περιμένει 2 χρόνια να τοποθετηθεί στις θέσεις υπηρεσιών διαφόρων Υπουργείων που έχει επιλεγεί με μηνιαίο μισθό, όταν και αν τοποθετηθεί, 1000 ευρώ.

Έχω μια εξαιρετικά δύσκολα διατυπώσιμη με ενδείξεις θέση ότι αυτές οι 100 ημέρες που έρχονται προετοιμάζουν ένας υπόγειο πόλεμο ανάμεσα σε δυο ομάδες πολιτών. Εκείνων που έχουν καταλάβει και εδραιώσει θέσεις στο κράτος χωρίς να διαθέτουν ούτε τυπικά προσόντα αλλά διαθέτουν απέχθεια προς την νομιμότητα και τον εργασιακό έλεγχο, κι εκείνων που μολονότι διαθέτουν και πειθαρχία αλλά και μια σειρά τυπικών υπερπροσόντων απαιτούμενων για την ομαλότερη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του σύγχρονου κράτους βρίσκονται εκτός του εργασιακού στίβου θα κληθούν να πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό και παρακμιακό δήμιο των 100 επόμενων ημερών.

Το κομματικό κράτος των τελευταίων 30 χρόνων έχει αποτύχει.

Η ιστορική παρακμή αυτού του ελληνικού κομματικού κράτους άρχισε να γράφεται με την επισφράγιση της κρατικής χρεωκοπίας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το στοίχημα λοιπόν τώρα, είναι να πεισθεί, από τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο υπάλληλος της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να αποχωρήσει από το ελληνικό κράτος του βολεύματος και να παρηγορηθεί στην επαρχία της φτώχιας.

Γιατί έτσι όπως οδηγούνται τα πράγματα η πόλη σε μερικές μέρες θα αποτελεί το απόλυτο αρχέτυπο της σύγχρονης οικονομικής παρακμής ενώ το φυλετικό χωριό θα φαντάζει ως η πιο έμπρακτη και αποτελεσματική άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου