Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αν ο Ιησούς ζούσε σήμερα.

του Σπύρου Σεραφείμ / http://www.protagon.gr/

Στην έκθεση «Ο χρόνος. Οι άνθρωποι. Οι ιστορίες τους», στο Μουσείο Μπενάκη, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, με backscreen το ατέλειωτο γκρίζο της Αθήνας, υπάρχει ένας Εσταυρωμένος.


Ο πολύ σύγχρονος Ιησούς κρατάει τσιγαράκι κι απορώ που ακόμα δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι οι – στην κυριολεξία – θεογκόμενες και να αρχίσουν τα δικά τους. Ο Νίκος Καναρέλης έχει φτιάξει ένα κολάζ εικόνων από την καθηµερινότητα και με ψηφίδες σχηματοποίησε τον εν λόγω Ιησού.

Αλήθεια, αν ο Χριστός ζούσε σήμερα, θα κάπνιζε; Ίσως και να έπρεπε να καπνίσει για να δει πώς είναι να περιμένεις τη γόπα από κάποιον να πέσει στο πεζοδρόμιο και να τη βουτήξεις γεμάτος λαχτάρα επειδή πάλι μπόρεσες να βρεις λίγες σταγόνες ηδονής από τη νικοτίνη.

Αν ο Ιησούς ζούσε σήμερα, θα έπρεπε να έχει κάποια σχέση; Ναι, για να ξέρει πώς είναι η απόρριψη ή η απόλυτη καψούρα.

Αν ζούσε ανάμεσά μας, θα έβλεπε τηλεόραση; Ποια θα ήταν η αγαπημένη του σειρά; Ποια θα ήταν η αγαπημένη του μουσική; Θα ήταν έντεχνος ή σκυλάς;

Αν ο Ιησούς ζούσε ανάμεσά μας, τι αυτοκίνητο θα οδηγούσε; Θα έπρεπε να έχει ένα για να γνωρίζει πώς είναι να καίγεται η μηχανή του και να το χρωστάει ακόμα για 3 χρόνια. Ή να έχει μοτοσυκλέτα, για να τον ρίξει κάποιος/α απρόσεκτος/η που μιλούσε στο κινητό και να ψάχνει για νοσοκομείο στις 4 τα ξημερώματα.

Αν ήταν εδώ, θα έπρεπε να κάνει για να φτάσει στο σπίτι του 2 ώρες, για μια απόσταση 20 λεπτών, ενώ ένας χοντρόλαιμος πολιτικός θα περνούσε από δίπλα του επιδεικτικά. Για να προσπαθούσε να μη ρίξει Χριστοπαναγίες. Όχι από ασέβεια προς την Πίστη και τα Θεία, αλλά από οργή.

Αν ο Χριστός ζούσε, θα έπρεπε, ίσως, να είναι πρόσφυγας. Για να ξέρει τον ξεριζωμό, για να έχει γνωρίσει τον ρατσισμό των Αρείων.

Αν ο Χριστός ζούσε σήμερα, τι δουλειά θα έκανε; Μάλλον θα έπρεπε να είναι απολυμένος για να ξέρει πώς είναι να γυρνάς στο σπίτι και όλοι να σε περιμένουν με το βλέμμα «τι έγινε; Βρήκες τίποτε;». Θα έπρεπε να είναι άνεργος για να φωνάζει έξω από κάποια επιχείρηση προκειμένου να πάρει πίσω το δικαίωμά του στην εργασία.

Αν ήταν εδώ σήμερα, θα έπρεπε να περάσει από κάποιο γκισέ του Κράτους, για να ξέρει πώς είναι να συναλλάσσεσαι με κάποιους ανθρώπους που γέρασαν πρόωρα από την απόλυτη βαρεμάρα και ότι τους δίνει χαρά να σε τρέχουν από γραφείο σε γραφείο.

Για πείτε μου, λοιπόν: πόσο υβριστής είναι ένας Ιησούς που φουμάρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου