Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πάρτε...γαλότσες.

του Γιάννη Σιδέρη / http://www.protagon.gr/

Πολύ επίσημη και «θεσμική» η ανακοίνωση της κυβέρνησης, ενημέρωνε ότι ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σήμερα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα όπου «αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδηγό πορείας της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. Το νέο Στρατηγικό Δόγμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου».


Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου, κατά την επίσημη ανακοίνωση, θα συζητηθούν:

-Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς Οργανισμούς (Ε.Ε, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) και χώρες που συνεργάζονται, σε διάφορα επίπεδα, με τη Συμμαχία.

-Το πρόγραμμα της Αντιπυραυλικής Άμυνας, που στοχεύει στην προστασία της επικράτειας και των πληθυσμών των συμμαχικών χωρών από την πυραυλική απειλή.

- Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αμυντικές υποδομές του ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Τι να σημαίνει άραγε η τελευταία παράγραφος που αναγγέλλει προσαρμογή «στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης»;


Α, κάτι πολύ …απλό. Τα ΝΑΤΟ από αμυντική συμμαχία που συγκροτήθηκε τον καιρό του ψυχρού πολέμου, θα γίνει μια επιθετική παρεμβατική δύναμη, θα γίνει ο νέος παγκόσμιος μπάτσος καταστολής, που παρότι δοκίμασε τις δυνάμεις το στο Αφγανιστάν και έκαψε τα φτερά του, επανέρχεται ως πληγωμένος σκύλος να δαμάσει την παγκόσμια κοινότητα, να καταστείλει λαϊκές ελευθερίες, να αντιδράσει στη θέληση των λαών να χαράξουν από μόνοι τους μια άλλη πορεία…

Η «εσωτερική γλώσσα» τη συμμαχίας, όπως αναδεικνύεται από διαβαθμισμένα έγγραφα, αποδέχεται ότι ναι μεν δεν υφίσταται πλέον ο κίνδυνος συμβατικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας (ήταν λόγος που συγκροτήθηκε επί ύπαρξης ανατολικού μπλοκ) , νέοι κίνδυνοι δημιουργούνται στο εσωτερικό των κρατών, καθώς θα εκρήγνυνται θύλακες εσωτερικών κρίσεων που θα έχουν - λέει- επιπτώσεις στην ασφάλεια των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ!

Οι κίνδυνοι αυτοί, μεταξύ άλλων, θα είναι η διασυνοριακή διακίνηση όπλων, προσώπων και ναρκωτικών (σ.σ. ας πούμε καλώς, αν και υπάρχουν διεθνείς υπηρεσίες επιφορτισμένες να αντιμετωπίζουν τέτοιες δραστηριότητες), η κακή διακυβέρνηση τρίτων χωρών (σ.σ. νάτη η πολιτική «ορθότης»),η δημογραφική έκρηξη και η οικονομική δυσπραγία (σ.σ. άρα και οι ενδεχόμενες εξεγέρσεις που αυτές θα τροφοδοτήσουν) και …οι κοινωνικές, εθνικιστικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις (σ.σ. η ύπαρξη ενός, ας πούμε, θεοκρατικού καθεστώτος όπου γης, ή ένας εμφύλιος που θα τροφοδοτηθεί από την οικονομική δυσπραγία θα δικαιολογούν την επέμβαση τη Συμμαχίας)!

Οι λαοί πλέον όταν εξεγείρονται κατά μισητών καθεστώτων, εναντίον αιμοσταγών δικτατόρων (όσοι έχουν απομείνει), εναντίον λαοπλάνων ηγετών ή προδοτικών κυβερνήσεων, δεν θα έρχονται αντιμέτωποι με τις εσωτερικές στρατιωτικές και αστυνομικές καθεστωτικές δυνάμεις. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις σιδηρόφρακτες στρατιές του ΝΑΤΟ, οι οποίες ευέλικτες πλέον (σ.σ. είναι και αυτό αντικείμενο της Συνόδου) θα μπορούν αν ακροβολίζονται με όπλα υπερσύγχρονης, σχεδόν ρομποτικής, τεχνολογίας και να καταστέλλουν τις λαϊκές εξεγέρσεις.

Φυσικά η αντίθετη άποψη θα μπορούσε να αντιτείνει ότι στον καιρό της αστάθειας, της αναβίωσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών (σ.σ. ποιος φταίει; μήπως η Αμερική με την στάση που τηρεί δεκαετίες τώρα στο παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή;), στον καιρό των εθνικισμών που αναδύονται επιθετικοί (σ.σ. μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τους οποίους τροφοδότησε η Αμερική και ο Σόρος), μετά την νέα παγκόσμια πείνα που μπορεί να έρθει με βάση την μελλοντική ανεπάρκεια στον τομέα της γεωργικής παραγωγής (σ.σ. δεν είναι δικές μας απόψεις αυτές, από μελέτες απορρέουν), μετά… μετά..μετά… ίσως κάποιος πει, ότι χρειάζεται ένας διεθνής οργανισμός που θα επιβάλει την ευταξία σον πλανήτη.

Αντε ως καλοπροαίρετοι να συμφωνούσαμε μαζί του, να λέγαμε ναι. Εφόσον όμως ο οργανισμός αυτός θα ετίθετο υπό τις εντολές ενός πλανητικού οργανισμoύ του ΟΗΕ ας πούμε στο πιο ανεξάρτητο - με την συμμετοχή και την συνεισφορά γνώμης και ψήφου, των κρατών όλου του πλανήτη. Μόνο που στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ ο ΟΗΕ δεν φαίνεται πλέον να παίζει καθοριστικό ρόλο, ο οποίος θα έδινε, έστω, τα προσχήματα νομιμότητας στη δράση της συμμαχίας…
Το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται να δρα μόνο του. Και θα δρα - υποτίθεται- με την σύμφωνη γνώμη των μελών του - οπότε να υποθέσουμε ότι π.χ. η μπατιρισμένη ψωροκώσταινα θα έχει την ίδια βαρύτητα γνώμης με τον αετό των ΗΠΑ… Αύριο θα ξέρουμε...

Πως το έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης σε κείνη την συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την επίθεση στη Σερβία; Πάρτε γαλότσες. Το μέλλον φέρνει πολύ νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου