Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σύντομα η ριζική λύση στο Αιγαίο»....!

Τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ, στα οποία γίνεται ειδική αναφορά σε αναφορές ελληνικών εφημερίδων ότι Παπανδρέου και Ερντογάν συμφώνησαν τουλάχιστον επί της αρχής σε μια λύση που θα τερματίσει την μακροχρόνια διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες στο ζήτημα των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.


Συγκεκριμένα, η Sabah, σε δημοσίευμα με τίτλο «Σύντομα η ριζική λύση στο Αιγαίο» σημειώνει ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί ενός σεναρίου που προβλέπει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και στη Μεσόγειο αλλά περιορίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 6-10 ν.μ. στο Αιγαίο.

Πάντως, όπως η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζουν ότι παρά την πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσεων στις διαφορές των δύο κρατών, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε περί συγκεκριμένου αποτελέσματος. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν βρισκόμαστε και τόσο κοντά σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση καθώς πέραν των τεχνοκρατών πρέπει να συμφωνήσουν και οι πολιτικοί.
Η Yeni Şafak φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Βόμβα 12 μιλίων στην Αθήνα», ενώ η Taraf γράφει: «Τελειώνουν οι αερομαχίες».

Η εφημερίδα Günes, σε άρθρο με τίτλο: « Σε μας σιωπή, σε αυτούς χαρά», σχολιάζει ότι ενώ η Τουρκία παραμένει σιωπηλή, τα ελληνικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για ενδεχόμενη συμφωνία που επεκτείνει την εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Egemen Bagis συναντήθηκε με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, που επισκέπτεται την Άγκυρα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Κοινής Ελληνοτουρκικής Οικονομικής Επιτροπής. Ο κ. Bagis μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί και ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να φέρουν Ελλάδα και Τουρκία εγγύτερα.

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε την ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση των Κοινών Οικονομικών Επιτροπών. Οι σχέσεις μας βελτιώνονται κάθε μέρα που περνάει. Έχουμε σημειώσει θεαματική πρόοδο», δήλωσε ο κ Bagis.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα αποτέλεσε ένδειξη της στενής συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά σε μια λύση για τα θέματα του Αιγαίου , ο κ. Βagis δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών που δεν μπορεί να επιλυθεί.

«Με την αμοιβαία καλή θέληση και τόλμη μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου, Κύπρου, Χάλκης και της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Οι δυο πρωθυπουργοί κάνουν θαρραλέα βήματα και όταν έρθει η ώρα θα μοιραστούν τους καρπούς των συνομιλιών τους. Τα πράγματα έχουν στραφεί προς την σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Bagis.
http://tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου