Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Οριακά λειτουργούν τα νοσοκομεία της Βοιωτίας! Φώφη Γεννηματά «τα νοσοκομεία δεν είναι Σούπερ Μάρκετ»!

Το νοσοκομείο Λιβαδειάς επισκέφθηκε η υφυπουργός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αιμοδοσίας και τη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος του Εργατικού Κέντρου.

Η κ. Γεννηματά κατά την επίσκεψή περιόδευσε στους χώρους του νοσοκομείου και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τη διοίκηση και το προσωπικό προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η Φ. Γεννηματά μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το έργο του υπουργείου Υγείας είναι πολύ δύσκολο ,δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είχε απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας και την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Με την ευκαιρία πρέπει να σημειώσω ότι αυτός που χρειάζεται πάνω από όλα αίμα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε η υφυπουργός η οποία δεν παρέλειψε να στείλει και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα από εδώ, από την Λιβαδειά, στους επιχειρηματίες του φαρμάκου και των προμηθειών του χώρου της υγείας. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία μα το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να ρυθμιστεί οριστικά το ζήτημα των χρεών που σωρεύτηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια στο χώρο της υγείας. Όμως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι, αυτό ζητώ στο χώρο της υγείας. Εδώ δεν είναι σούπερ μάρκετ, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με ασθενείς που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τους προστατεύσουμε. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τον ανθρώπινο πόνο και να απαξιώνει το Εθνικού σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Για το νοσοκομείο της Λιβαδειάς επεσήμανε πως «είναι ένα νοσοκομείο που εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής» και ότι προωθείται η έχει προωθηθεί η λύση σε πολλά προβλήματα.
«Ήδη λύθηκε το θέμα του αξονικού τομογράφου και προχωρούν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις των γιατρών που είναι απολύτως αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσλήψεις τους προσωπικού όπως και σε όλη την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων.

Καταλήγοντας σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. «Η προσπάθεια που κάνουμε -είπε- είναι ακριβώς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΕΣΥ στην καρδιά τους, δηλαδή στηρίζοντας τους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο αυτό με κίνητρα για την περιφέρεια ώστε να μην υπάρχουν κενά και κυρίως αξιοποιώντας τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Θα φέρουμε νέους πόρους στο σύστημα και θα σταματήσουμε την σπατάλη την διαφθορά και την αδιαφάνεια. Είναι ένας αγώνας που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να δώσει με όλες της τις δυνάμεις».
Ο διοικητής του νοσοκομείου Λιβαδειάς Κώστας Γκιζίμης έθεσε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν και αφορούν στην λειτουργία του.

«Θέσαμε όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση και με το ανθρώπινο δυναμικό και την κατάσταση των μηχανημάτων. Η κατάσταση σε σχέση με τα άλλα επαρχιακά νοσοκομεία είναι καλή όμως πρέπει να λειτουργήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη. Μιλήσαμε και για εξειδικευμένα θέματα και για τις προμήθειες και τις δυσκολίες που συναντάμε με την εφαρμογή των νέων κανόνων και κυρίως με την γραφειοκρατία που υπάρχει στη επιτροπή προμηθειών υγείας» τόνισε ο κ. Γκιζίμης και αναφέρθηκε στο παράδειγμα με τον αξονικό τομογράφο, όπου το νοσοκομείο είχε προβεί σε όλες τις ενέργειες και ήταν έτοιμο από τις 25 Απριλίου και μόλις χθες ήρθε η έγκριση για τις παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την λειτουργία του.

Ο Κώστας Γκιζίμης παράλληλα έθεσε στην κ. Γεννηματά και το ζήτημα της δημιουργίας μονάδας αντιμετώπισης εμφραγμάτων που αποτελεί τον πρώτο στόχο για τη νέα διοίκηση.
Ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον συμβολικό αλλά και στον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Όπως είπε ο νομάρχης «τα προβλήματα του νοσοκομείου Λιβαδειάς, ελλείψεις στο προσωπικό και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού είναι γνωστά ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι το νοσοκομείο Λιβαδειάς παρέχει υπηρεσίες και αυτό είναι προς τιμή του ιατρικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων».
Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς ο πρόεδρος Γιάννης Σταθάς ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά που ανταποκρίθηκε στο κάλεσματου Ε.Κ.


Οριακά λειτουργούν τα δύο νοσοκομεία της Βοιωτίας σε Λιβαδειά και Θήβα εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού Β. Κρίκο, οι ελλείψεις σε υλικά θα αρχίσουν να εμφανίζονται τις επόμενες ημέρες με την εξάντληση των αποθεμάτων που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

Ο κ. Κρίκος επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της υγείας στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που δεν φρόντισαν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Θήβας σε Κ.Υ επεσήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις για συγχωνεύσεις μονάδων, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και μελέτη. Τέλος ο κ. Κρίκος εκτίμησε ότι ι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα η δημόσια υγεία εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρίες.
http://www.siriosfm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου