Τρίτη 6 Απριλίου 2010

'Οργιο φημών "απογείωσε" τα spreads....

Σε ιστορικό ρεκόρ έφτασαν την Τρίτη τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εξαιτίας των φημών για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και των πληροφοριών για έλλειμμα που ξεπερνά το 14%.

Από τις 342 μονάδες βάσης το πρωί το spread εκτοξεύθηκε στις 407 το απόγευμα για να κλείσει τελικά στις 392 μονάδες μετά από δύο ανεπίσημες διαψεύσεις σε διεθνή δίκτυα και μία επίσημη από τον υπουργό Οικονομικών.
Αρνητικό κλίμα επικράτησε και στη χρηματιστηριακή αγορά στον απόηχο της εκτίναξης του spread στις 400 μονάδες βάσης.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.048,69 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 2,21%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,685 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στο MEGA o Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατες» τις όποιες φήμες για αλλαγή της συμφωνίας και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η χώρα μας να προχωρήσει σε ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.
«Δε μας συμφέρει να γίνεται συζήτηση γύρω από το μηχανισμό», είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στην εκτίναξη των spreads είπε ότι δε θα πρέπει να βλέπουμε τη φωτογραφία των spreads για μία ημέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Απρίλιο έχουν καλυφθεί, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι αναλυτές αρχίζουν να συνθηκολογούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και τόνισε ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν σύντομα το τοπίο της Ελλάδας.
Μικρή αναθεώρηση του ελλείμματος
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε μικρή αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα πάνω, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι θα τηρηθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Eurostat που πραγματοποίησαν ελέγχους στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί πάνω από το 14%. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει δηλώσει στις ευρωπαϊκές αρχές ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 13,6%.
Από «κόσκινο» φορολογικό - προϋπολογισμός
Δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχονται την Τετάρτη στην Αθήνα με σκοπό να παράσχουν τεχνογνωσία για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών θα ζητηθεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ κυρίως όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μετάβασης από τους ετήσιους στους τριετείς προϋπολογισμούς.
Εξάλλου, στις αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου.
Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων».
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα βιώσει το 2010 ύφεση της τάξης του 2,5%. Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (αρνητικός ρυθμός ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου