Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζητούν Παπανδρέου - Σαμαράς.


«Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και εμού, γιατί κι εγώ ήμουν μέλος πολλών κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δέχτηκε εκτάκτως τον Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου του πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την οικονομική κρίση. Τη σύγκληση του συμβουλίου ζήτησε και ο πρωθυπουργός. "Περνάμε κρίσιμες στιγμές, που απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον και για την κοινωνική συνοχή", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν και το σήμερα και το αύριο της χώρας", επανέλαβε κατά την έξοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από τη μεριά του ο Κάρολος Παπούλιας κάλεσε όλους να δώσουν από κοινό τη μάχη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση το κλίμα συναίνεσης στον Πορτογαλία και ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν για το καλό της χώρας. Ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και ευαισθησία για για τους αδύναμους, που καλούνται τώρα να πληρώσουν.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Παπούλια
Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να τους ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων με την τρόικα, ζήτησε και ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί πρώτα με τον Κ. Παπούλια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ανακοίνωση των μέτρων τοποθετείται μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον Κουσνέρ, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή με όλους τους ομόλογους της στην Ευρωζωνη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση, η οποία θα επικυρώσει το τριετές σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με δάνεια περίπου 120 δισ. ευρώ θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για τους όρους δανεισμού, δηλαδή για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς.
 «Αυτό που συνδέει τη μάχη για την οικονομία της χώρας με τα εθνικά μας θέματα είναι ότι η κόκκινη γραμμή και στα δύο είναι το εθνικό συμφέρον της πατρίδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τα εθνικά θέματα και την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Γ. Παπανδρέου: Πολιτικό casus belli η σύνδεση της κρίσης με τα εθνικά θέματα
Μήνυμα σε όσους υπονοούν υποχωρητικότητα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
«Αυτό που συνδέει τη μάχη για την οικονομία της χώρας με τα εθνικά μας θέματα είναι ότι η κόκκινη γραμμή και στα δύο είναι το εθνικό συμφέρον της πατρίδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τα εθνικά θέματα και την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.
"Δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο η μάχη για την οικονομία της χώρας, άλλο τα εθνικά μας θέματα" σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την επιβίωση και το μέλλον μας. "Για να σταθούμε στα πόδια μας. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι πατριωτική. Αντλούμε πόρους από ένα σύστημα που εμπεριέχει αδικίες, αλλά θέλουμε να εμπεδώσουμε τη δίκαιη κατανομή του βάρους" τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για τον ίδιο λόγο οι διαπραγματεύσεις για την οικονομία δεν αφορούν στα εθνικά μας θέματα.
"Βρισκόμαστε σε επιτήρηση, αλλά για την οικονομία μας. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Εάν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας, θα ήταν για εμάς ένα πολιτικό casus belli. Γιατί υπάρχει ,μια ανεύθυνη περιρρέουσα φιλολογία. Φόβο θα δείχναμε εάν δεν παίρναμε πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική. Αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση του ρόλου μας ότι η Ελλάδα ξέρει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην περιοχή" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια τόνισε ότι απαρέγκλιτος στόχος είναι η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.
"Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει αποδώσει καρπούς στη χώρα. Σε αντίθεση με την Ν.Δ, εμείς έχουμε στρατηγική εξωστρέφειας με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Ισχυρή είναι η Ελλάδα που σηκώνει το ανάστημά της". Για ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
"Επιδιώκουμε εντατικοποίηση των επαφών μας και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας με στόχο το κοινό όφελος. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. Θα εγκαινιάσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Θα γίνουν επαφές των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών με σοβαρή προετοιμασία. Θα σας κρατώ συνεχώς ενήμερους. Δεν κάνουμε τίποτα στο παρασκήνιο. Κάθε μας ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας" σημείωσε.
Για το θέμα της Θράκης ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα είναι ελεύθεροι να μεταβούν όπου θέλουν, με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης. Είπε ότι στόχος είναι η πλήρης και ομαλή ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι επισκέπτεται τακτικά τη Θράκη.
"Είναι ένας τόπος με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Θα ήταν λάθος να δώσουμε σήμα ότι φοβόμαστε εμείς την όποια επίσκεψη ξένου ηγέτη σε όποιο μέρος της Ελλάδας, μετά από έγκριση δική μας. Ιδιαίτερα τώρα, η αυτοπεποίθηση της χώρας είναι καίριο ζήτημα. Θωρακίζουμε την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη. Δεν ξεχνάμε τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να επιβάλλουμε τους διεθνείς κανόνες σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, κάτι που επιδιώκουμε και για την Τουρκία. Εμείς απλώς θα καθόμαστε φοβισμένοι μπροστά στα προβλήματα ή θα πούμε στους Τούρκους ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες; Αυτά θα τα πω και στον κ. Ερντογάν".
Για το θέμα της ίδρυσης τζαμιού είπε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την Τουρκία και ότι δεν πρέπει να τα συνδέουμε. "Είναι υποχρέωσή μας απέναντι σε ένα πληθυσμό μουσουλμάνων που ζει πλέον στη χώρα μας. Θα εξομαλύνει τη σχέση μας με τους συμπολίτες μας και τους μετανάστες" τόνισε.
Γ. Καρατζαφέρης
"Χαίρομαι για τη διευκρίνιση. Ρώτησα με αφορμή δήλωση του κ. Δρούτσα και διαρροές από την Άγκυρα. Το ότι δεν πηγαίνει στη Θράκη ο Ερντογάν είναι κάτι ευχάριστο για εμάς" είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν σε μια περίοδο που είμαστε καίρια τραυματισμένοι είναι η καλύτερη συγκυρία για συνομιλίες με τον "επελεύνοντα" κ. Ερντογάν. "Επιθυμούμε τη συνύπαρξη, αλλά το θέλει η άλλη πλευρά; Έχουμε βομβαρδισμό παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα. Δείχνει αυτό κάποια διάθεση; Στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει η αγνότητα των προθέσεων που επιδεικνύει η Ελλάδα. Πληρώνουμε το κόστος των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο και αυτό επιδεινώνει την οικονομική μας κατάσταση. Ο κ .Ερντογάν να άρει το casus belli ως κίνηση καλής θέλησης με αφορμή την επίσκεψή του. Στη Θράκη έχει μεταφερθεί η πάλη μεταξύ των Κεμαλικών και των ισλαμιστών του κ. Ερντογάν και εμείς είμαστε απαθείς παρατηρητές. Θα οδηγηθείτε σε άλλο τρόπο εκλογής των μουφτήδων" τόνισε στον πρωθυπουργό.
Παράλληλα είπε ότι το κόμμα του συνηγορεί στο χτίσιμο τζαμιού, αλλά για αντάλλαγμα πρέπει να λειτουργεί η Αγία Σοφία μία ημέρα του χρόνου ως ορθόδοξος ναός. Η Τουρκία έχει μόνο απαιτήσεις.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου